Amédée Cortier

Amédée Cortier:  (4 oktober 1921 - 11 februari 1976)

Amédée Cortier studeerde aan de Academie van Gent van 1936 tot 1942. In het dagelijkse leven was hij huisschilder. Na de oorlog werkte hij eerst expressionistisch. Rond 1950 experimenteerde Amédée Cortier met geometrische abstractie, maar al snel begon hij weer figuratief, kubistisch te werken. Vanaf 1960 koos hij definitief voor de geometrische abstractie. Meer en meer werden de kleurvlakken belangrijker, de vorm onbelangrijker en evolueerde zijn werk uiteindelijk naar monochromie.

Amédée Cortier had een grote bewondering voor meerdere Amerikaanse abstracte kunstenaars, zoals voor Rothko, maar ook voor Piet Mondriaan had hij veel waardering..

Yves De Smet richtte in 1966 Plus-Groep op, waarvan de leden zichzelf "Gentse constructivisten" noemden. Amédée Cortier werd er lid van in 1968. Na het uiteenvallen van deze groep richtte Yves De Smet in 1969 Plus-Kern op, zijnde een 'Centrum voor constructieve vormgeving'. Daar mocht Amédée Cortier in 1969 een solotentoonstelling houden. Amédée Cortier was heel erg goed bevriend met Yves De Smet.

De laatste werken van Amédée Cortier zijn monochrome reliëfpanelen. 

Tentoonstellingen