Bram Bogart

Bram Bogart is in 1921 geboren in Delft en in 2012 gestorven in Sint-Truiden. Hij werd opgeleid als huisschilder, maar toch kon hij zijn drang naar creativiteit en zijn wens om kunstenaar te zijn niet onderdrukken.

Aanvankelijk experimenteerde Bogart met figuratief tekenen, kubisme, stillevens en zelfportretten. Er was dus sprake van een verwantschap met Cobra, maar Bogart had het gevoel dat zijn werk niet dezelfde aandacht en waardering kreeg in Nederland als de Cobra-kunstenaars. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde Bogart dan ook naar Parijs, waar hij één van de grondleggers was van de Art Informel. Vanaf de jaren 1950 legde hij zich meer en meer toe op het expressionistisch abstracte schilderen.

In 1961 verhuisde Bogart naar België, om er de Belgische nationaliteit aan te nemen in 1969. Zijn werk krijgt in deze periode een meer uitgesproken driedimensionaal karakter. Bogarts werken kenmerken zich namelijk door heel dikke lagen verf, waardoor zijn werken een kneedbaar karakter krijgen. Zijn werken kunnen tot wel 300 kilogram wegen, maar desondanks blijven het schilderijen, aangezien verf de hoofdrol speelt.

Critici hekelden Bogart weleens voor zijn gebrek aan onderliggende filosofie, zijn gebrek aan onderliggende ideeën. Kunst was voor Bogart het doel op zich, het enige achterliggende idee dat er mogelijks was, was het schilderen zelf. Het afwezig zijn van filosofie kan dus eigenlijk ook als een filosofie worden opgevat.

Bram Bogart verwierf heel wat bekendheid in binnen- en buitenland. Er waren regelmatig tentoonstellingen in Antwerpen en Gent, maar in 1971 mocht Bogart België vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië.


Terug naar overzicht