Dan Van Severen

Dan Van Severen (1927-2009)

Dan Van Severen werd geboren op 8 februari 1927.

Hij studeerde schilderkunst aan het Hoger St. Lucasinstituut te Gent en het Hoger instituut Schone Kunsten te Antwerpen.

Tijdens Expo '58 verenigde hij zich met vrienden tot de groep G58.

Zijn abstracte kunst was gebouwd op eenvoudige geometrische motieven: vierkant, rechthoek, ruit, cirkel en ovaal. Zijn tekeningen bestonden soms uit een enkele lijn. Hij legde zich toe op het onderzoek van krachtlijnen, het evenwicht tussen verticalen, horizontalen en diagonalen in het beeldvlak. Later kwam de kruisvorm, het universele teken, dat de uiteindelijke sleutel van al zijn composities vormde. Het kruis is in zijn latere werk altijd aanwezig.

Ook wat betreft de materiekeuze werd Dan Van Severen gaandeweg minimalistisch. Hij startte als olieverfschilder, nadien stapte hij over op tempera, waarna inkt zijn werk kenmerkte.  

Hij werkte een tiental jaar in Brugge. Daar was Dan Van Severen  zeer goed bevriend met Etienne Van Doorslaer. Zijn oeuvre ontwikkelde zich toen van geometrische materie naar een zuiver lineair alfabet, maar steeds met een mediatieve dimensie.

Volgens hem onstaat kunst uit een gemis, een ongenoegen en verlangen naar het ongrijpbare. Kunst is religieus, in de brede zin. Het ontdekken van de 'ultieme werkelijkheid' zal uiteindelijk kunst overbodig maken.

Dan Van Severen overleed op 15 februari 2009 te Gent.

 

 

Tentoonstellingen