Eugène Leroy

Eugène Leroy:  (Tourcoing (Frankrijk), 8 augustus 1910 - Wasquehal (Frankrijk), 10 mei 2000)

Als Franse schilder is Eugène Leroy een beetje een buitenbeentje binnen AP'ART. 

Eugènes vader (die schilder was), overleed toen Eugène amper 1 jaar oud was. Op zijn 15de kreeg hij uit de handen van zijn moeder diens schilder-en tekenmateriaal, Eugène Leroy ontdekte ook Rembrandt, één van zijn grote voorbeelden. Vanaf 1936 ondernam hij meerdere reizen naar Vlaanderen en Nederland. Eugène Leroy zag daar voor het eerst werken van Malévitch. Later lieten Giorgione, Vincent Van Gogh en Hugo Van der Goes hem ook niet onberoerd.

In 1954 exposeerde Eugène Leroy samen met Sam Francis en Serge Poliakoff. In 1958 installeerde hij zich in Wasquehal, niet ver van de Belgische grens. In 1970 exposeerde hij bij Veranneman. In 1982 organiseerde Jan Hoet een retrosepectieve in het museum voor Hedendaagse Kunst van Gent en in 1992 nam de schilder deel aan de negende Documenta in Kassel.

Eugène Leroy is zondermeer een grootmeester te noemen. Vanaf de jaren '50 zie je dat Eugène Leroy zijn onderwerpen meer en meer deelgenoot maakte 'van' en 'in' de verf. Eugène Leroy verborg zijn onderwerpen letterlijk in de verf, tot er alleen verre afdrukken, schimmen bijna, overbleven van iets wat ooit tot de werkelijkheid behoorde. Doordat Eugène Leroy de verf laat spreken is het indrukwekkend en tegelijk ontroerend om telkens opnieuw meegezogen te worden in zijn werk.Hij was ook een meester van het licht.

De stijl van Eugène Leroy kan je plaatsen bij het abstract expressionisme, een beweging die ontstond tegen het einde van de jaren '40 in New York (met onder andere Jackson Pollock, Willem de Kooning en Mark Rothko). Het is de eerste avant-garde beweging die heel veel invloed heeft uitgeoefend op de Europese schilderkunst. Voordien was het altijd omgekeerd: de Amerikaanse kunst volgde de ontwikkelingen in Europa.

Het toeval en de waardering van het primitieve gebruik van technieken inspireerde de kunstenaars van abstract expressionisme. De emotie speelt een cruciale rol en komt tot uiting in de schilderwijze en het kleurgebruik.   

Op 10 mei 2000 overleed Eugène Leroy in zijn huis te Wasquehal.

Tentoonstellingen