Frank Agsteribbe

Frank Agsteribbe (Gent, 1968)

Componist, dirigent en klavierspeler Frank Agsteribbe, experimenteert sinds 2013 met grafische partituren in plaats van zijn composities te noteren in traditionele muzieknotatie. Zijn affiniteit met (abstracte) kunst, en zijn contact op dat moment, met de Brusselse kunstverzamelaar Roberto Polo, leiden tot deze evolutie in zijn scheppen. Anderzijds zoekt Frank Agsteribbe een mogelijkheid om door zijn notatie, de uitvoering een zekere vrijheid mee te geven. Hij is continu op zoek naar collega-uitvoerders die "out of the box" kunnen reageren op de visuele prikkels van de partituur. Hij ziet zichzelf dan ook eerder binnen de traditie Satie-Cage-Feldman dan de West-Europese traditie.

De compositie waarmee deze evolutie is begonnen, is het werk "The Eye", opgedragen aan Roberto Polo. Het notenmateriaal wordt in de partituur gegeven, maar het tijdsverloop is vrij, en verschillende uitvoeringen van het werk varieerden inmiddels van 5 tot meer dan 20 minuten.

Een mooi voorbeeld van dit zoeken naar de link tussen het visuele en het sonore, is het werk "Aria" voor cello: Agsteribbe maakte hiervoor 2 grafische en 1 traditionele partituur, waarbij de uitvoering heel sterk verandert naar gelang de gekozen partituur.

Frank Agsteribbe heeft daarnaast ook een aantal composities geschreven die vertrekken van bestaande schilderijen. In sommige gevallen is de vormgeving van het originele schilderij zelfs in de partituur terug te vinden: Zo zijn er werken van Delahaut, Van Tongerloo, Bilquin, Klee en Flouquet tot partituur getransformeerd.

 

Tentoonstellingen