Guy Vandenbranden

Guy Vandenbranden:  (Brussel, 1926)

 

Eerst waren er wat hij zelf zijn jeugdzonden noemt, expressionistische werken. In 1952 neemt Guy Vandenbranden deel aan de tentoonstelling van de groep 'ART ABSTRAIT' waarbij o.a. Jan Burssens, Georges Collignon, Jean Milo, Jo Delahaut, Jean Rets en Kurt Lewy waren aangesloten.

In de jaren 50 kiest hij voluit voor het constructivisme. Guy Vandenbranden beaamt wat Jo Delahaut zegt: "Abstracte kunst is geen doel op zich. Vierkanten, rechthoeken of cirkels tekenen in een bepaalde volgorde heeft geen zin. De abstractie is een gebiedende noodzaak die zich aan de kunstenaar opdringt. De kunstenaar moet zijn eigen weg vinden, terugkeren naar zijn oerbronnen, zijn eigen sensibiliteit creëren."

Samen met zijn vrienden en collega's Jef Verheyen, Vic Gentils en Walter Leblanc heeft Guy Vandenbranden een tijd lang zijn atelier in het historisch pand "De Vlaaikensgang". Er wordt duchtig gelezen over en gekeken naar reproducties van Klee, Kandinsky en Mondriaan. Ieder van hen verwerkt deze impulsen op zijn manier. Guy Vandenbranden raakt ook in de ban van Victor Vasarely en gaat zo nauwkeuriger werken.

Guy Vandenbranden gebruikt geen titels voor zijn werken. Het najagen van kleur is uiteindelijk Guy Vandenbrandens hoofdbekommernis geworden. Kleur betekent kracht voor hem.  

Tentoonstellingen