Jan van den Abbeel

Jan van den Abbeel werd geboren te Denderbelle op 16 juli 1943.

Tussen 1959 en 1964 volgt hij les aan de Koninklijke academie voor schone kunsten in Gent. Omstreeks 1965 maakt Jan van den Abbeel zich los van het figuratieve beeld. Langs de strenggeometrische structuur evolueert hij naar het constructivisme. De werken tonen een vorm van agressiviteit, maar toch zijn de werken zeer doordacht. De constructies vinden hun oorsprong in een raster van 36 vierkanten, een schema dat door Max Bill werd uitgedacht. 

In '68 is hij laureaat prijs jonge belgische schilderkunst. In 1969 prijs voor groepswerk op de zesde biënnale van Parijs (samen met Willy Plompen en Philippe Van Snick). Tevens is hij in dat jaar ook laureaat Berthe Artprijs voor schilderkunst te Brussel.

Sinds de jaren '80 heeft Jan van den Abbeel zich op fotografie toegelegd.

De foto's van Jan van den Abbeel blijven zijn interesse, zijn voorkeur, zelfs een beetje zijn obsessie voor het constructivisme verraden en deze fascinatie blijft dan ook steeds zichtbaar. Hij streeft naar een zelfde evenwicht en structuur in de vormopbouw, maar gebruikt nu de foto om de geometrie uit te drukken. Ook met het weergeven van contrasten, het gebruik maken van licht en of schaduw, probeert hij het constructieve te benadrukken. Zijn foto's zijn een voortzetting van zijn plastisch werk, structureren, alles een plaats geven.

Maar Jan van den Abbeel is ook geïnteresseerd in het beeld van de vrouw op zichzelf. Alhoewel de foto niets hoeft te vertellen over de persoonlijkheid van de vrouw. Dat is te intiem.

Vandaar veel foto's zonder gezichten, want de werkelijkheid is onzichtbaar, net zoals de intimiteit. Wat je toont is onzichtbaar en ondoorgrondelijk. Wat je toont is geen weerspiegeling van de realiteit. de foto is de werkelijkheid op zich, maar de anonimiteit verhoogt de intimiteit.

Door het beeld te benevelen kan je onbelangrijke informatie wegvlakken. Jan van den Abbeel wil met zijn foto's zijn sluier ontsluieren en tonen dat de vrouw zijn blik oplicht.

(Inge Panneels)

Tentoonstellingen