Luc Hoenraet

Luc Hoenraet: (Aalst, 28 juni 1941)

Luc Hoenraet is een een abstract schilder van de art brut, materieschilder, tekenaar, etser en lithograaf.

Hij volgde les aan het Hoger Instituut Sint-Lucas in Schaarbeek. Hij kreeg er les van Maurits Van Saene. Zelf volgde hij nog extra lessen in Aalst bij Modest Van Mulder. In 1962 had Luc Hoenraet, gestimuleerd door zijn leraren, zijn eerste persoonlijke tentoonstelling.

Net zoals Rik Poot, André Beullens en Hilde Van Sumere maakte Luc Hoenraet deel uit van de "Groep Vlaams Brabant".

Luc Hoenraet schildert lyrisch abstract en vermengt verf met zand, pigment, hars en andere materialen. In zijn werk wordt dode materie levendig, krijgt het in onbruik geraakte een nieuw gebruik, de  kunstenaar wil namelijk de aandacht vestigen op het substantiële.

Een werk moet spontaan ontstaan, maar er is ook een constructief element nodig, het is als het ware een beredeneerde improvisatie. Een werk is meer dan materie, ook de spiritualiteit speelt mee. Vanaf 1968 werkt hij niet alleen meer met materie, maar ook met bijvoorbeeld tekeningen.

Einde jaren '60 verschijnt ook met regelmaat het Andreaskruis op de werken, als teken van revolte. Het griekse kruis komt er in 1972, na de dood van zijn moeder. Het kruis is zowel mathematisch, zuiver plastisch of als een teken van het geloof, het lijden, de dood.

Vanaf 1973 volgen extra-picturale middelen zoals hout, koord en kant. Waardoor zijn werk, dat al monumentaal was, eerder sculpturaal wordt. Luc Hoenraet wordt verweten dat hij geen mensen afbeeldt, dit doet hij echter wel door de sporen die mensen achterlaten (zoals graffiti op een toiletdeur of openbare plek) te verwerken. Zo verwijst het cijfer 7 naar zijn schoonzus 'Lucy Meeze', die in 1994 overleden is.

AP'ART is verdeler van het werk van Luc Hoeraet. 

Tentoonstellingen