Piet Stockmans

Piet(er) Stockmans ( Leopoldsburg 1940)

Piet Stockmans volgde les aan het PHIKO in Hasselt en aan de Staatliche Fachschule für Porzellan in Selb. Van 1966 tot 1989 was Piet Stockmans industrieel ontwerper bij porseleinfabriek Koninklijke Mosa te Maastricht.

Tussen 1969 en '98 was Piet Stockmans docent industriële vormgeving aan het Stedelijk Hoger instituut voor Visuele Communicatie en Vormgeving te Genk en van 1983 tot '85 docent keramiekdesign aan de Design Academy eindhoven. Sinds 1989 is hij freelance designer.

Piet Stockmans koestert het medium porselein in al zijn facetten: hij ontwerpt industrieel geproduceerd serviesgoed, hij vervaardigt ambachtelijke objecten en hij creëert artistieke installaties. Telkens weet hij gevoelens en ritme uit te drukken in een materie die van nature koud en statisch is. Hierdoor krijgt zijn schijnbaar disparaat œvre een zeldzaam universele kracht. In zijn werk vloeien vorm en inhoud in elkaar, net zoals de kristallen van de materie op 1400°C onlosmakelijk met elkaar verbonden worden. Hierbij speelt de herhaling een paradoxale rol. Piet Stockmans heeft het repetitieve getransponeerd van een onvermijdelijk technisch proces in de industrie, tot een artistiek expressiemiddel in zijn vrije werk. De merkwaardige paradox ligt in het feit dat hij zichzelf nooit herhaalt, maar dat hij steeds verbaast met nieuwe, onverwachte wendingen. Piet Stockmans' witte wereld met blauwe accenten is zo even herkenbaar als onvoorspelbaar. Ze is een gave uitdrukking van tekens, die soms functioneel, maar altijd esthetisch zijn. (Jo Rombouts)

Designstukken en gebruiksvoorwerpen als industiële productie krijgen de naam Pieter Stockmans mee. De unieke kunstwerken van zijn hand worden getekend met Piet stockmans. 

Studio's Pieter Stockmans bevindt zich op de C-Mine site van Winterslag (Genk).

Sinds 1995 is Piet Stockmans Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. 

Het werk van Piet Stockmans is te vinden in onder andere het Metropolitan Museum in New York, Victoria en Albertmuseum te Londen, Metrostation Georges Henri in Brussel, Stedelijk Museum Amsterdam, Design Museum Gent enz...

Tentoonstellingen