Pol Mara

Pol Mara ( 8 december 1920 - 10 februari 1998 )

Pol Mara, zijn echte naam was Louis Leysen, was zowel kunstschilder, tekenaar als lithograaf. Hij Startte in 1935 zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Vanaf 1941 tot 1948 vervolledigde hij zijn opleiding aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten, nadien werd hij grafisch ontwerper.

Pol Mara begon zijn carrière als surrealistisch schilder, maar in de jaren '50 ging hij over naar Lyrisch abstract. In 1958 sloot hij zich aan bij de G-58 Hessenhuis, een groep jonge avantgardekunstenaars rond Walter leblanc, Vic Gentils, Mark Verstockt, Dan Van Severen, Paul Van Hoeydonck, Englebert Van Anderlecht, Jef Verheyen enz...

Nadien waagde Pol Mara zich op het terrein van de Popart. Hij schilderde een zuivere en esthetische droomwereld, om zo te protesteren tegen alle lelijkheid in onze samenleving. Pol Mara zou een acroniem zijn voor:

Pour Oublier Laideur Métamorphoses Amour Rêve Amitié.

In 1975 verzorde hij net zoals zovele kunstenaars uit zijn generatie muurschilderingen in de Brusselse Metro, station Montgomery.

Tentoonstellingen