Raoul De Keyser

Raoul De Keyser, 1930 - 2012

 

Raoul De Keyser werd geboren te Deinze in 1930. Vanaf 1963 studeerde hij schilderkunst aan de academie van Deinze, met Roger Raveel als leermeester. Typisch voor deze periode zijn zaken uit het directe leven die hij sterk vereenvoudigd op doek zette, zoals sportsokken of een tuinslang.

In 1966 en 1967 werkte hij samen met Roger Raveel, Etienne Elias en Reiner Lucassen aan een reeks wandschilderingen in de kelders van het kasteel van Beervelde. (De Nieuwe Visie)

De werken uit de jaren '70 en '80 kenmerken zich door de geometrische abstracte vormen, uiteindelijk werden de werken einde zeventiger jaren  bijna monochroom. In de jaren '70 was de krijtlijn zijn belangrijkste motief. In de jaren '80 kwamen er nieuwe motieven, de problematiek van de schilderkunst stond dan helemaal centraal. Alles was belangrijk, formaat, soort doek, enz. De fundamentele periode werd afgesloten. In deze periode nam hij ook deel aan Documenta IX (1992) en kwam hij zo in de internationale belangstelling. Vanaf de jaren 2000 werden de werken van Raoul de Keyser steeds abstracter.

Raoul De Keyser overleed in 2012

Tentoonstellingen