Roger Raveel

Roger Raveel: (Machelen, 15 juli 1921 - Deinze, 30 januari 2013)

 

Roger Raveel kreeg zijn eerste academische opleiding van Hubert Malfait. Die opleiding zette hij tijdens de tweede wereldoorlog verder aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent.

Roger Raveel zelf gaf les aan de academie van Deinze tussen 1960 en 1973.

Tussen 1955 en 1961 werkte hij vooral abstract. In de jaren 60 is dan onder zijn impuls de 'nieuwe visie' ontstaan. Kenmerkend hierbij zijn het abstraherende van Mondriaan en het expressionisme van Vincent Van Gogh.

Zo werkte Roger Raveel samen met Raoul De Keyser, Etienne Elias en Reinier Lucassen in 1966 in de kelders van het kasteel van Beervelde. 

Typisch voor zijn werk zijn de wasdraad, de betonnen muurtjes, en het volledig witte vierkant. Die witte vlakken stellen in feite leegtes voor of afwezigheid. De inspiratie hiervoor vond hij in de was die buiten hing te drogen, en zo een deel van het zicht, van de werkelijkheid verborg. Figuren kregen in een werk enkel een duidelijk gezicht als ze voor het werk van cruciaal belang waren.

Spiegels integreerde hij vaak, omdat zo de omgeving deel kon worden van zijn werk.

Sinds 1999 heeft Raveel zijn eigen museum gekregen in Machelen-aan-de-Leie, gebouwd naar een ontwerp van architect Stéphane Beel. opmerkelijk is dat Raveel erin geslaagd is om gedurende zijn hele loopbaan het beste werk voor zichzelf te houden.

Raveel overleed op 30 januari in Deinze. 

Tentoonstellingen