Alex Kindt

26-08-2022

Alex Kindt uit Gullegem West Vlaanderen. 04 mei 1963.

Alex Kindt begon op 14 jarige leeftijd aan de academie van Kortrijk, jong zoekende kreeg hij les van Filip Boutens en Rik Vermeersch. Na een eerste jaar academie, besloot hij niet de richting “tekenen” te volgen, maar startte bij Hendrik Decuypere beeldhouwen. Alex Kindt volgde 6 jaar beeldhouwen, waaronder lessen in brons van de kunstenaar Kobbe ”Jacques Saelens “. Nadien volgde Alex stage keramiek, in les Pyrénées Orientales, bij Sébastien Frère, Moli d'en Cassanyes in Soredé. Hij volgde tevens nog 4 jaar keramiek aan de academie van Kortrijk bij Joris Vandermijnsbrugge.

Alex Kindt vertoefde vele jaren voor lange periodes in het buitenland o.a. Brazilië, Noord Amerika, Zuid Frankrijk...

Na zijn eerste bezoek in 1991 aan Brazilië begon hij met schilderen. Alex kreeg de kans om de natuurpracht, het kleurenpalet en de variatie aan structuren te leren kennen en vast te leggen in zijn werken. Diepe gevoelens voor dit prachtige land kan hij uiten in zijn schilderijen. Tijdens zijn laatste reis (2014) door Brazilië besloot Alex zich terug te profileren als beeldhouwer. De meestal zeer verfijnde afgewerkte houten beelden hebben onrechtstreeks een verband met de Braziliaanse modernistische, moderne architectuur.

De werken hebben een gecontroleerde uitdaging om door de spanning tussen verschillende verstekhoeken verbonden te worden, op zoek naar meetkundige structuren, gewrongen strakheid. Meestal brengt Alex Kindt een opvallende of verborgen detail van kleur, die in contrast staat met de gebruikte houtsoort.

Kunstcriticus Hugo Brutin.


Terug naar overzicht