André Beullens

André Beullens is geboren op 6 september 1930 in Brussel en op 45-jarige leeftijd in 1976 gestorven in Sint-Agatha-Berchem. Al op twaalfjarige leeftijd volgde Beullens tekenles aan de Tekenacademie in Sint-Jans-Molenbeek. Na de oorlog vatte hij zijn studies aan in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel.

Het begin van Beullens' schilderkunst wordt gekenmerkt door het surrealisme. Gaandeweg raakt hij echter meer geïnteresseerd in de fundamentele kunst. Hij begint dan ook meer en meer te experimenteren met kleur en licht. Zijn werken bestaan vaak uit een geometrische basisstructuur, waarvan de vormen vrij wazig lijken door het kleurengebruik. André Beullens' doeken ontleden licht en kleur in verhouding tot de andere primaire en secundaire kleuren. Wat zijn werken zo bijzonder maakt, is dat ze op hun mooist zijn zonder kunstmatige belichting. André Beullens blijft experimenteren met kleur. Zo creëerde hij ook werken waarbij hij gebruik maakte van verticale, contrasterende kleurbanen, die voor een vibrerend effect zorgen.

André Beullens maakte samen met Luc Hoenraet, Rik Poot, Jan Beeckman en Hilde Van Sumere deel uit van de Groep Vlaams-Brabant.

Een jaar na zijn veel te vroege overlijden organiseerde het S.M.A.K in Gent een overzichtstentoonstelling samen met de werken van Marcel Broodthaers en Amedée Cortier. Naast het S.M.A.K, is ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België in Brussel en de Kunstcollectie van ING in het bezit van enkele van zijn werken.

AP'ART bezit een aantal prachtige werken van Beullens.


Terug naar overzicht