Antoine Mortier

Antoine Mortier werd geboren in 1908 te Brussel, en er gestorven in 1999. Reeds op vijftienjarige leeftijd werd Antoine Mortier leerjongen in een beeldhouwersatelier in Sint-Lambrechts-Woluwe. Op aanraden van zijn leermeester schreef hij zich in aan de Academie.

Hoewel hij begon in de beeldhouwkunst, heeft Mortier zich een weg gebaand naar de schilderkunst. Het werk van Antoine Mortier kan gecategoriseerd worden onder de noemer abstract expressionisme. Mortier schildert niet alleen met zijn hand, maar met zijn gehele lichaam. In dat opzicht kan zijn werk dan ook worden ingedeeld bij action painting. Hij wilde figuren tot het uiterste abstraheren, zonder daarbij de figuren op zich weg te laten. In Mortiers werk is dus een erg fascinerende spanning aanwezig met het net-niet-abstracte. Papier is de drager bij uitstek van Mortiers werk. Papier laat namelijk veel beter toe om de opspattende verf vast te leggen dan een doek. In 1986 zei hij zelf over zijn eigen werk: "uit de realiteit die aan de basis ligt, leid ik een 'abstracte' vorm af, ik abstraheer een vorm. Deze verbeelde vorm wordt als een grondgedachte. Ze is de structuur die haar kracht geeft aan de vorm. Mijn werk is in de eerste plaats vorm, de kleur komt later."

Antoine Mortier maakte deel uit van de kunstenaarsgroep La Jeune Peinture Belge tussen 1945 en 1947. In 1946 krijgt hij zijn eerste individuele tentoonstelling in de Galeries Apollo in Brussel, maar daarnaast neemt hij ook deel aan internationale tentoonstellingen in Parijs, Amsterdam en Den Haag. Aan het begin van de jaren vijftig is hij medeoprichter van de Groupe Espace.

Antoine Mortiers werk is terug te vinden in de grote Belgische musea zoals het S.M.A.K. in Gent, Mu.Zee in Oostende, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en Brussel, maar ook in internationale topmusea zoals het Centre Pompidou in Parijs en het Guggenheim in New York.

AP'ART heeft het werk "Vlucht naar Egypte" van Antoine Mortier uit 1949 in haar privécollectie.


Terug naar overzicht

Collection