Arne Quinze

Arne Quinze (Arne Van Collie) is geboren op 15 december 1971. De Gentse kunstenaar begon zijn carrière als graffitikunstenaar in Brussel. Hij is geëvolueerd naar conceptuele kunst, en dit zonder een formele kunstopleiding te hebben voltooid.

Arne Quinze is vooral bekend om publieke kunstinstallaties, die voor de nodige controverse zorgen. Je zou kunnen stellen dat dit eigenlijk zijn bedoeling is: met zijn kunst refereert Quinze vooral naar sociale interactie, communicatie, contrasten en contradicties. Zijn publieke installaties moeten de aanzet geven tot communicatie, tot conversatie. Quinze slaagt hierin door gebruik te maken van de felle oranje-rode kleuren, die zo fel in contrast staan met de omgeving dat ze voor een zekere vorm van vervreemding zorgen. Arne Quinze vervaardigt niet alleen monumentale installaties zoals de Rock Strangers in Oostende, maar ook kleine sculpturen, tekeningen en schilderijen. De kunstenaar ziet zichzelf als een 'hedendaags primitief' omdat hij teruggaat naar de basis van de dingen.

Arne Quinze is ook internationaal bekend: zo waren er tentoonstellingen in New York, Miami, São Paolo, Milaan en Verona. Van februari tot oktober 2019 loopt de tentoonstelling "In My Secret Garden" in Valencia, waarbij Quinze in dialoog treedt met de magistrale architectuur van Santiago Calatrava. Met deze tentoonstelling houdt Quinze een pleidooi voor de nood aan een meer diepgaande dialoog tussen natuur en cultuur in de moderne maatschappij.

AP'ART heeft enkele kleine sculpturen van Quinze in haar collectie.


Terug naar overzicht

Collection