Dan Van Severen

Dan Van Severen werd geboren in 1927 te Lokeren en overleed in 2009 te Gent. Hij studeerde schilderkunst aan het Sint-Lucasinstituut in Gent, alsook aan de Academie in Antwerpen.

Dan Van Severen is een belangrijke vertegenwoordiger van de abstracte schilderkunst. In zijn werk focust hij zich vooral op eenvoudige geometrische vormen, zoals het vierkant, de rechthoek, de ruit, de cirkel en de ovaal. Van Severen onderzocht vooral het evenwicht tussen horizontalen, verticalen en diagonalen in het beeldvlak. Uiteindelijk distilleerde hij ook de kruisvorm uit zijn onderzoek naar vierkanten en rechthoeken. In al zijn latere composities keert deze kruisvorm terug. Er heerst dan ook een grote coherentie in het oeuvre van Van Severen: elk werk lijkt naar een vorig werk terug te grijpen. Niet alleen qua vorm werd zijn werk steeds minimalistischer, ook qua materiaalkeuze. Hij begon met olieverf, waarna hij overstapte op tempera, om uiteindelijk bij inkt te eindigen.

Het werk van Dan Van Severen mag dan wel erg abstract en minimalistisch zijn, het is tegelijkertijd erg spiritueel getint en meditatief. Door de vorm te reduceren, kom je pas tot echte inhoudelijke complexiteit en transcendente waarheid.

In 1958 nam hij deel aan Expo 58 en richtte hij de groep G58 op samen met andere kunstenaars uit het avant-gardemilieu. Samen met Bram Bogart, Walter Leblanc en Jef Verheyen nam Dan Van Severen deel aan de Biënnale in Venetië. Het werk van Dan Van Severen is terug te vinden in grote Belgische musea zoals het Muhka in Antwerpen, Mu.Zee in Oostende en het S.M.A.K in Gent.

AP'ART heeft een kruiscompositie van Dan Van Severen in haar collectie.


Terug naar overzicht