Englebert Van Anderlecht

Englebert Van Anderlecht is geboren in 1918 te Schaarbeek en reeds op tweeënveertigjarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van pancreatitis in 1961.

Englebert Van Anderlecht studeerde aan de academie van Sint-Joost-ten-Node. Aanvankelijk schilderde hij in dezelfde stijl als zijn leraren, namelijk in het animisme. Deze animistische stijl kan beschouwd worden als een reactie op het expressionisme. Daar het expressionisme vooral emotioneel en uitbundig is, is het animisme eerder ingetogen en intiem. Wanneer Van Anderlecht naar Parijs trok in 1947, werd zijn nieuwsgierigheid geprikkeld naar iets anders. Hij ging op zoek naar de essentie naar de oorspronkelijke zuiverheid, naar de ongerepte zuiverheid als van een kind. Zijn zoektocht kwam min of meer tot een einde in 1955, wanneer hij zich overgaf aan de gestuele kunst. Van Anderlecht heeft zijn beste werken dan ook gemaakt tijdens de laatste zes jaren van zijn leven. Uit de werken van Van Anderlecht gaat een intense emotionaliteit uit.

Englebert Van Anderlecht behoorde niet echt tot een groepering van kunstenaars, maar frequenteerde wel vaak in de milieus van de Jonge Belgische Schilderkunst en van de Cobra. Daarnaast werkte hij samen met dichters en schilders aan de "peintures partagées." Van Anderlecht werkte vooral samen met kunstschilder Serge Vandercam en dichter Jean Dypréau.

Zijn beste werken maakte hij in de laatste jaren van zijn leven. Schitterend zijn onder andere de peintures partagées, werken die hij samen met Jean Dypréau en Serge Vandercam verwezelijkte in 1959. Een jaar voor zijn dood, in 1960, werkte Van Anderlecht ook nog samen met Jef Verheyen aan de reeks "L'un et l'autre."

Het is tevens Jef Verheyen die het werk van Englebert Van Anderlecht kon promoten in Zwitserland en Italië. Bram Bogart zorgt er dan weer voor dat hij in Rotterdam kan tentoonstellen.


Terug naar overzicht

Collection