Etienne van Doorslaer

Etienne van Doorslaer is in 1925 geboren in Saint-Remy-les-Chevreuses (Frankrijk) en in 2013 gestorven te Brugge. Van 1942 tot 1949 studeerde Van Doorslaer aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. In 1951 maakt Van Doorslaer zijn intrede in de abdij van Sint-Andries bij Brugge, waar hij als monnik filosofie en theologie studeerde. In opdracht van zijn kloosterorde verblijft Van Doorslaer, alias pater Maur, van 1959 tot 1961 in Parijs. Hij ging er vaak tentoonstellingen en galerijen bezoeken, waardoor hij in aanraking kwam met de moderne kunstwereld.

Van Doorslaer was vooral geïnteresseerd in het niet-figuratieve schilderen, het geometrisch constructivisme, de lyrisch abstracte schilderkunst en het abstracte expressionisme. Van Doorslaer had ook heel wat vriendschappelijke contacten met andere kunstenaars, zoals Dan Van Severen, Jef Boudens, Arno Brys en Alberto Magnelli. Het was Magnelli die Van Doorslaer aanraadde om met olieverf te werken in plaats van gouache. In de jaren 1963-1964 schilderde Van Doorslaer vooral monochrome kleurvelden, waarop los van elkaar staande, anderskleurige vlekjes diepte brengen in het werk. In 1965 verbleef Etienne Van Doorslaer gedurende een lange tijd in Californië, waarna zijn werk vanaf 1966 definitief vormkreeg. Het gestippel verving hij door een continue en monochrome materie-aanbreng.

AP'ART organiseerde van 11 november 2018 tot en met 9 december 2018 de tentoonstelling "WIT: een prikkelende kleurbeleving," met werken van Etienne Van Doorslaer en Antonia Lambelé.


Terug naar overzicht

Collection