Francis Dusépulchre

Francis Dusépulchre werd geboren in 1934 te Seneffe en stierf in 2013 te La Louvière. Dusépulchre was een autodidact, maar gaf later les in de plastische kunsten aan L'École normale de l'État de Mons.

Dusépulchres eerste kunstwerken kenmerken zich door een fantasierijke en surrealistische figuratie. Aan het einde van de jaren 1960 liet hij de figuratieve kunst echter helemaal achter zich en focuste hij zich op de minimalistische, constructivistische kunst. Dusépulchres abstracte kunst kan het best omschreven worden als monochroom, sculpturaal werk, aangezien hij beeldhouwkunst en schilderkunst met elkaar combineert. Zijn werken zijn vooral monochroom, maar door het sculpturaal aspect van zijn werk, speelt hij met licht en schaduw.

In 1973 richtte hij samen met Jean Dubois, André Goffin, Jacques Guilmot, René Huin, Victor Noël, Michel Renard en Marcel Verdren de kunstgroepering Art Concret en Hainaut op.

Dusépulchre ontwierp een aantal monumentale werken. Deze zijn onder meer te bewonderen in het museum te Mariemont en het metrostation Beaux Arts in Charleroi. Daarnaast bevindt zijn werk zich in heel wat collecties en musea, waaronder het Museum van Elsene, het Museum voor Moderne Kunst in Brussel en het S.M.A.K. in Gent.

AP'ART exposeerde de werken van Francis Dusépulchre van 29 april 2018 tot en met 3 juni 2018.


Terug naar overzicht

Collection