Frank Agsteribbe

Frank Agsteribbe is in 1968 geboren te Gent. Agsteribbe is van beroep componist, dirigent en klavierspeler. Sinds 1989 is hij als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen.

Sinds 2013 begon Agsteribbe nieuwe muziekstukken te componeren voor de historische, Weense pianoforte. Daarmee gepaard gaand, experimenteerde hij met nieuwe vormen om deze composities op een partituur te zetten. Deze evolutie is er gekomen door Agsteribbes contact met de Brusselse kunstverzamelaar Roberto Polo. Het is ook aan Polo dat Agsteribbe zijn eerste grafische compositie, "The Eye," heeft opgedragen. Het notenmateriaal wordt in de partituur gegeven, maar het tijdsverloop is vrij, en verschillende uitvoeringen van het werk varieerden inmiddels van 5 tot meer dan 20 minuten. Agsteribbe is continu op zoek naar levendigheid, naar kleurrijkheid, en dit zowel in opera, als barok, als hedendaagse muziek. Daarom wil hij de uitvoering dan ook een zekere vrijheid meegeven door zijn notatie van de compositie. Agsteribbe is voortdurend op zoek naar collega-uitvoerders die "out of the box" kunnen reageren op de visuele prikkels van de partituur. Hij ziet zichzelf dan ook eerder binnen de traditie Satie-Cage-Feldman dan de West-Europese traditie. Een mooi voorbeeld van dit zoeken naar de link tussen het visuele en het sonore, is het werk "Aria" voor cello: Agsteribbe maakte hiervoor twee grafische en één traditionele partituur, waarbij de uitvoering heel sterk afhangt van de gekozen partituur.

Frank Agsteribbe heeft daarnaast ook een aantal composities geschreven die vertrekken van bestaande schilderijen. In sommige gevallen is de vormgeving van het originele schilderij zelfs in de partituur terug te vinden. Zo zijn er werken van Delahaut, Van Tongerloo, Bilquin, Klee en Flouquet tot partituur getransformeerd.

AP'ART heeft als eerste galerij het werk van Agsteribbe tentoongestel in 2015, samen met de werken van Jo Delahaut. Tijdens de vernissage konden de aanwezigen bovendien ook genieten van een huiskamerconcert door Agsteribbe op zijn pianoforte.


Terug naar overzicht

Collection