Guy Vandenbranden

Guy Vandenbranden is geboren in 1926 te Elsene en in 2014 gestorven te Antwerpen. Vandenbranden was een belangrijk naoorlogs kunstenaar. Bovendien was hij erg veelzijdig. Zo was hij actief als schilder, tekenaar, collagekunstenaar, beeldhouwer en graficus.

Hij begon met expressionistische, figuratieve werken. Vanaf 1951 begon Vandenbranden lyrisch abstract te werken na het zien van werken van Paul Klee. Het jaar nadien kwam hij terecht in het kunstenaarsmilieu in Brussel, waar hij bevriend raakte met onder andere Pol Bury en Jo Delahaut. Vanaf 1954 koos Vandenbranden voluit voor de geometrisch abstracte kunst, waardoor zijn werk vanaf dan een definitief karakter krijgt. Tot aan zijn dood in 2014 zou Vandenbranden namelijk niet meer afwijken van het constructivisme. Guy Vandenbranden behoorde tot de oudste kunstenaars van de derde generatie geometrische abstracten. Ondanks Vandenbrandens abstracte schilderen, valt hij niet sober te noemen. Hij maakt namelijk gebruik van vele verschillende geometrische vormen en bovendien felle kleuren. Deze kleurvlakken worden door scherpe randen afgebakend, waardoor Vandenbranden eigenlijk de Hard-Edge vertegenwoordigde in België. Hard-Edge is de Amerikaanse, geometrische schilderkunst uit dezelfde periode, met figuren zoals Ellsworth Kelly.

In 1956 nam Vandenbranden deel aan de tentoonstelling van de kunstenaarsgroep Art Abstrait, waartoe kunstenaars zoals Jan Burssens, Jean Milo, Jo Delahaut, Jean Rets en Kurt Lewy waren aangesloten. Samen met Jef Verheyen wilde Vandenbranden graag een Antwerpse avant-garde galerij oprichten, waaraan ook Lucio Fontana zou meewerken. Het project ging uiteindelijk niet door, en de G58, mede opgericht door Dan Van Severen, nam de fakkel over als avant-garde galerij in het Hessenhuis in Antwerpen. In 1960 lukte het Vandenbranden en Verheyen wel om een kunstgroep op te richten, namelijk de Nieuwe Vlaamse School. Bij deze groep waren ook kunstenaars zoals Paul Van Hoeydonck en Engelbert Van Anderlecht aangesloten. Het was het doel van de Nieuwe Vlaamse School om de Belgische kunst internationaal te promoten in landen zoals Zwitserland, Duitsland en Italië.

Musea zoals het KMSK in Brussel en het M HKA in Antwerpen bezitten werken van Vandenbranden.

AP'ART bezit werken van Vandenbranden uit de jaren 1950.


Terug naar overzicht

Collection