Hilde Van Sumere

Hilde Van Sumere werd geboren in 1932 te Beersel en is in 2013 te Asse gestorven. Ze studeerde van 1958 tot 1964 aan de Koninklijke Academie voor schone kunsten in Brussel. Na deze studies werd Van Sumere de assistente van beeldhouwer-architect Jacques Moeschal. Hij zette de toon voor Van Sumeres werk, in die zin dat ook voor haar de eenvoud van de geometrische abstractie primeert.

Van Sumere heeft nooit figuratief gewerkt, enige sporen van menselijke figuren zijn dan ook compleet afwezig in haar complete oeuvre. Ze werkt met verschillende geometrische vormen, maar uiteindelijk zouden de cirkel en het vierkant de belangrijkste worden. Niet alleen de vorm, maar ook het gekozen materiaal bepalen het uiteindelijke resultaat van het beeldhouwwerk. Van Sumere heeft met tal van materialen gewerkt, maar de voornaamsten zijn cortenstaal, brons, plexiglas en uiteraard carraramarmer. In 1971 kreeg Van Sumere een studiebeurs naar de marmergroeve van Carrara in Italië, wat uiteindelijk haar tweede thuis zou worden. De werken van Van Sumere stralen een krachtige soberheid uit, die aanmanen tot stilte en rust.

Samen met Rik Poot, André Beullens, Luc Hoenraet en Jan Beekman maakte Hilde Van Sumere deel uit van de Groep Vlaams Brabant. Hilde Van Sumere kreeg tijdens haar leven ook verschillende onderscheidingen, zoals de L. Schmidtprijs voor beeldhouwkunst in 1963, de Haimbeckaprijs voor beeldhouwkunst in 1967, de Koopalprijs voor beeldhouwkunst in 1972 en de Herman Teirlinckprijs in 2004.

Het werk van Hilde Van Sumere is terug te vinden in tal van privé- en publieke collecties, zowel in het binnen- als buitenland. Daarnaast heeft Van Sumere ook verschillende monumentale werken gemaakt, zoals Vrede in Antwerpen, Peace in het Olympisch Park van Beijing, de Vredespoort in Beersel...

Als familie van Hilde Van Sumere heeft AP'ART het werk van Hilde Van Sumere in permanentie. Er werden dan ook al twee tentoonstellingen georganiseerd met haar werken. Bij de eerste tentoonstelling, van 10 mei 2015 tot 7 juni 2015 toonden we haar werk naast dat van Luc Peire. Van 24 september 2017 tot 22 oktober 2017 werd haar werk getoond naast dat van een aantal andere kunstenaars in de tentoonstelling 'Lijnen.'


Terug naar overzicht