Léopold Plomteux

Léopold Plomteux is geboren in 1920 te Flémalle en er gestorven in 2008. Al vanaf zijn zestiende volgde Plomteux avondlessen aan l'Institut Saint-Luc. Vanaf 1940 begon hij aan de opleiding monumentale schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Luik.

Net zoals vele andere kunstenaars begon Plomteux met figuratieve werken. Al snel maakte hij de overgang naar meer abstracte werken. Plomteux vond namelijk dat het anekdotische van schilderkunst een erg remmend effect had op zijn artistieke productie, waardoor hij zich enkel nog wilde focussen op het organiseren van vormen en het harmoniseren van kleuren. Vorm en kleur zijn volgens hem de essentie van plastische schilderkunst. Wanneer het over de betekenis ging van abstracte schilderkunst, zou Plomteux het volgende hebben gezegd: "Pourquoi demander toujours que cela veut dire? Quand vous vous regardez dans un miroir, avez-vous une question semblable?"

Plomteux was één van de pioniers van de abstracte schilderkunst. in 1950 richtte hij samen met Pol Bury de groep Réalité Cobra op, de eerste naoorlogse kunstenaarsgroep die zich engageerde voor het verdedigen van de abstracte schilderkunst. Uiteindelijk ging Réalité Cobra over in Art Abstrait, waar Plomteux bevriend raakte met Jo Delahaut. In de golf van protesten in 1968 richtte Plomteux l'Atelier Libre op in zijn geboorteplaats Flémalle.


Terug naar overzicht

Collection