Luc Peire
Luc Peire is geboren in 1916 te Brugge en in 1994 te Parijs gestorven. Hij studeerde aan de Kunstacademie in Brugge, aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en aan het Instituut voor Beeldende Kunsten in Antwerpen.
Aan het begin van zijn kunstenaarsloopbaan was Luc Peire sterk beïnvloed door Constant Permeke en schilderde hij vooral expressionistische, figuratieve werken. Na de Tweede Wereldoorlog maakte zijn werk een unieke evolutie door. Peires werken worden steeds verder uitgepuurd en abstracter, maar de menselijke figuur is nog steeds aanwezig. Midden de jaren 1950 blijft er van de menselijke figuur niet veel meer over dan louter een bol voor het hoofd en een lijn voor het lichaam. Luc Peire puurt deze vormen echter verder uit, tot verticale lijnen. Schuine en gebogen lijnen worden steeds zeldzamer. Aldus evolueert Luc Peire naar het abstracte verticalisme. Voor deze artistieke evolutie was zijn contact met Michel Seuphor cruciaal. Ritme en verhouding, in tegenstelling tot vormen, liggen aan de basis van Peires oeuvre. De ritmisch variërende, verticale lijnen moeten bovendien contemplatie teweegbrengen. Het verticale symboliseert namelijk de emancipatie van de mensheid, reikend naar de kosmos. Peire zag het verticalisme als activiteit, opgang, strijd, en het leven zelf. Horizontaal betekende voor hem passiviteit, rust, en de dood.
Luc Peire is een Belgisch kunstenaar met verreikende internationale faam. Peire heeft namelijk een zeer internationaal bestaan gekend. Hij was in maar liefst zesentwintig ateliers actief, van Spanje tot Marokko, van Belgisch Kongo tot Parijs.
In Knokke is er een museum gewijd aan Luc Peires werk. Daarnaast hebben ook grote Belgische musea, zoals het M HKA in Antwerpen en het S.M.A.K. in Gent werken van Peire in hun collectie.
AP'ART organiseert van 13 oktober 2019 tot 17 november 2019 een tentoonstelling waarbij het verticale werk van Peire geconfronteerd wordt met het eerder horizontale werk van Michel Seuphor. De afgelopen jaren heeft AP'ART het werk van Luc
Peire geëxposeerd in twee eerdere tentoonstellingen: de eerste keer samen met het werk van Hilde Van Sumere, van 10 mei 2015 tot 7 juni 2015 en een tweede keer in de grotere tentoonstelling 'Lijnen,' van 24 september 2017 tot 22 oktober 2017.