Paul Van Hoeydonck

Paul Van Hoeydonck is geboren te Antwerpen in 1925. Hij volgde avondlessen tekenen aan de Academie in Antwerpen en behaalde een graduaat kunstgeschiedenis aan het Kunsthistorisch Instituut in Antwerpen.

Aan het begin van zijn carrière maakte Van Hoeydonck nog geometrisch abstracte schilderijen. Van Hoeydonck was de medeoprichter van kunstgroepen zoals Art Abstrait, Formes en Art Construit. Deze geometrisch abstracte periode was echter van korte duur, aangezien Van Hoeydonck al in 1957 zijn eerste wit monochrome, abstracte plexi-reliëfs maakte. Met deze 'Lichtwerken' leunt hij heel dicht aan bij de ZERO-beweging. In 1959 stelde hij samen met Guy Vandenbranden zijn werken tentoon in Milaan, waar hij Piero Manzoni en Lucio Fontana leerde kennen. Van Hoeydonck was als kunstenaar actief als beeldhouwer, schilder, tekenaar, collagekunstenaar en graficus. Bovendien heeft hij een uitgesproken interesse voor de ruimtevaart, wat ook blijkt uit zijn oeuvre. Van Hoeydoncks belangstelling voor de mens in de ruimte was dusdanig groot dat hij er zelfs in slaagde om een klein aluminium beeldje, Fallen Astronaut, kon meegeven aan de astronauten van Apollo 15 in 1971. Fallen Astronaut ligt sindsdien op de maan, als enige kunstwerk.

Het werk van Paul Van Hoeydonck is wereldwijd - en dus ook daarbuiten - verspreid. In 2014 liep een tentoonstelling over de ZERO-groep, waarbij ook het werk van Paul Van Hoeydonck getoond werd. Deze tentoonstelling reisde van het Guggenheim in New York naar het Gropius Museum in Berlijn en van daar ten slotte naar het Stedelijk Museum van Amsterdam.


Terug naar overzicht

Collection