Pol Mara

Pol Mara, pseudoniem voor Louis Leysen, werd geboren in 1920 te Antwerpen en is overleden in 1998 te Antwerpen. Mara begon zijn opleiding tot kunstschilder, tekenaar en lithograaf aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en zette deze voort aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Na zijn opleiding werd hij grafisch ontwerper voor Janssen Pharmaceutica.

Aanvankelijk schilderde Pol Mara vooral surrealistische werken, maar vanaf de jaren 1950 schakelde hij over op de lyrisch abstracte schilderkunst. In 1958 was hij samen met Paul Van Hoeydonck en Dan Van Severen één van de oprichters van het avant-garde G58 Hessenhuis in Antwerpen. Vanaf de jaren 1960 begon Pol Mara ook fotorealistische elementen te verwerken in zijn schilderijen, waardoor hij zich op het terrein van de popart begaf. Zijn schilderijen tonen een soort droomwereld, die sterk doet denken aan modebladen en reclame. Met zijn schilderijen voerde Mara als het ware protest tegen het onrecht en al het lelijke in de samenleving. Zijn pseudoniem, Pol Mara, zou dan ook een acroniem zijn voor Pour Oublier Laideur Métamorphoses Amour Rêve Amitié.

Pol Mara was een echte wereldburger en had quasi overal tentoonstellingen. In 1972 verhuisde hij naar Gordes in de Provence, vanwege gezondheidsredenen. In het kasteel van Gordes huist nu het Musée Pol Mara met 200 werken in permanentie.


Terug naar overzicht