Walter Leblanc

Walter Leblanc is in 1932 geboren te Antwerpen en in 1986 gestorven te Opzullik.

Leblanc volgde les aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen. Hoewel zijn opleiding vooral focuste op het figuratieve, evolueerde hij na zijn opleiding richting monochrome kunst, op-art en kinetische kunst. Vanaf 1959 werd de torsie het basiselement in zijn werk. Deze torsies maakte hij van katoendraden en polyvinyl-linten die vervolgens werden aangebracht op een witte achtergrond, maar ook sculpturen van gelakt of geoxideerd metaal en hout. Vanaf 1975 ging hij ook op zoek naar de combinatiemogelijkheden van geometrische grondvormen zoals de cirkel, de driehoek en het vierkant. Leblancs werk heeft de neiging om uit het vlak te treden. De zuivere, geometrische composities en de systematische opbouw van zijn werken doen dan wel denken aan het minimalisme, de subtiele en poëtische eenvoud die van Leblancs werken uitgaat, staat dan weer ver af van het minimalisme.

Leblanc was stichtend lid van de Antwerpse avant-gardegroep G58 en was daarnaast ook actief in het internationale ZERO-netwerk.

Leblancs werk werd geprezen met tal van onderscheidingen. Zijn werk werd geëxposeerd op tal van groeps- en solotentoonstellingen, waaronder de tentoonstelling over de ZERO-groep in het New Yorkse Guggenheim in 2014. Het werk van Leblanc is terug te vinden in heel wat collecties, waaronder die van het Parijse Centre Pompidou, het S.M.A.K. te Gent, Mu.Zee te Oostende, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel alsook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.


Terug naar overzicht

Collection